Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέα Δάφνη Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°40′9.19″N 21°50′36.56″E / 37.6692194°N 21.8434889°E / 37.6692194; 21.8434889

Νέα Δάφνη
Νέα Δάφνη is located in Greece
Νέα Δάφνη
Νέα Δάφνη
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΠεριφέρειαΠελοποννήσου
Περιφερειακή ΕνότηταΑρκαδίας
ΔήμοςΓορτυνίας
Δημοτική ΕνότηταΤροπαίων
Δημοτική ΚοινότηταΝεοχωρίου
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοπόννησος
ΝομόςΑρκαδίας
Πληθυσμός
Μόνιμος63
Έτος απογραφής2021

Η Νέα Δάφνη Γορτυνίας (παλιότερα: Δάφνη) είναι μικρός οικισμός της κοινότητας Νεοχωρίου στο δήμο Γορτυνίας, το οποίο σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2011 είχε 172 κάτοικους ενώ το 2001 είχε 220 κάτοικους.

Πάνω στο βουνό απέναντι από την Νέα Δάφνη είναι η Παλιά Δάφνη ένα χωρίο που παλιά πλημμύριζε από κόσμο. Ωστόσο, μετά από έναν σεισμό οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους και αποφάσισαν να τα χτίσουν σε πιο χαμηλό υψόμετρο και δίπλα στον ποταμό Λάδωνα, ώστε να υπάρχει και καλύτερη σοδειά στις τοπικές καλλιέργειες. Η Παλαιά Δάφνη (δεν υπάρχει σήμερα) ανήκε στην κοινότητα Νεοχωρίου και βρίσκεται στην κορυφή της λοφοσειράς Τζούκιζα. Σιγά σιγά με τα χρονιά η Νέα Δάφνη έγινε πολύ όμορφο χωρίο. Παλιότερα, σε όλη τη διαδρομή του χωρίου υπήρχαν παντού δάφνες που στόλιζαν το χωριό άλλα δυστυχώς έπρεπε να κοπούν για να φτιαχτεί ο καινούριος δρόμος. Η Νέα Δάφνη με τη σημερινή της μορφή, είναι δημιούργημα των τελευταίων 60 ετών.Στην Δάφνη υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες, όπως επιχειρήσεις χωματουργικών υλικών, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, κρεοπωλείο και μαγαζιά εστίασης (ψησταριά και ουζερί), πυροσβεστικό σώμα, εργαστήριο ζυμαρικών(Ή ΓΟΡΤΥΝΙΑ) αλλά και πολλά άλλα. Στα χωριά της Αρκαδίας θα βρείτε την ντόπια γραβιέρα, φέτα, μυζήθρα και χειροποίητα ζυμαρικά, ελαιόλαδο, μέλι αλλά και κρασί. Ανήκει στην τοπική κοινότητα Νέας Δάφνης η οποία περιλαμβάνει τα χωριά Νέα Δάφνη, Μπερτσιά, Τρανή Λάκκα, Νεοχώριον. Λίγο πιο έξω από το χωριό βρίσκεται η γέφυρα Κοκλαμά του ποταμού Λάδωνα που συνδέει τη δυτική περιοχή της Ηραίας και κυρίως την Κάτω Ηραία με την υπόλοιπη Γορτυνία.

Κύρια ασχολία των κατοίκων η γεωργία και η κτηνοτροφία. Τοπίο πράσινο με πεύκα, κυπαρίσσια, αυτοφυή φυτά και καλλιέργειες ελαιόδεντρων. Η εκκλησία του χωριού είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Χαραλαμπους, ο οποίος υπάγεται στη μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και η εκκλησιά της Παλιάς Δάφνης είναι ο ναός του Αγίου Δημητρίου. Κοντά στο χωριό βρίσκεται το γνωστό μοναστήρι της Τίμιας Ζώνης. Το χωριό είναι έδρα της ομώνυμης κοινότητας

Σύμφωνα με τους κάτοικους η ονομασία του χωρίου προέρχεται από μια θεά που κατοικούσε στο χωρίο ή το όνομα προήλθε από μια από τις πρώτες οικογένειες που εγκατάσταθηκαν στην περιοχη ,τους Μποραίους

Το χωριό βρίσκεται 90 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 40 χιλιόμετρα από τον Πύργο. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 110 μέτρων και η Παλιά Δάφνη σε υψόμετρο 560 μέτρων, στο νότιο μέρος του χωρίο νέα δάφνη κυλά ο ποταμός. Η περιοχή έχει πυκνή βλάστηση αλλά και πολλά ζώα τα οποία βγαίνουν από τις φωλιές τους για να πιουν νερό από τον ποταμό λάδωνα. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλές ελιές, λόγω του ήπιου κλίματος, του ποταμού Λάδωνα που βρίσκεται κοντά και της γεωλογικής σύστασης του εδάφους. Το κοντινό δάσος της Κάπελης εκχερσώθηκε και τμήματά του παραχωρήθηκαν στους κατοίκους για καλλιέργεια, ασχολία που σήμερα έχει περιοριστεί λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών. Το τοπίο συμπληρώνει το πράσινο από τους κάμπους και τα πλατάνια καθώς και ο ποταμός Λάδωνας. Από το χωρίο της Παλιάς Δάφνης διακρίνεται η θάλασσα και έχει απίστευτη θέα. Στην περιοχή και μέσα στους απέραντους ελαιώνες, αν κάνετε πεζοπορία, θα εντοπίσετε και σε πολλά σημεία να υπάρχουν τρεχούμενα νερά, ποτάμια και μικροί καταρράκτες.

Εκτός από το τοπίο, τα τρεχούμενα νερά, τις παραδοσιακές βρύσες όπως και εκείνη της Μπερτσιάς, την οποία την έχτισαν οι Τούρκοι από πέτρα ως αποζημίωση για τον πόλεμο, όπως και την πέτρινη παλιά γέφυρα στην Μπερτσιά την οποία επίσης την έχτισαν οι Τούρκοι για αποζημίωση για τον πόλεμο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Δήμος Γορτυνίας, από την ιστοσελίδα: www.gortynia.gov.gr
  • Δάφνη την ιστοσελίδα: arcadia.ceid.upatras.gr
  • Δάφνη Γορτυνίας, στο facebook.
  • Ιερό Προσκύνημα Τιμίας Ζώνης Γορτυνίας, από την ιστοσελίδα: www.monastiria.gr

Πληθυσμιακή εξέλιξη

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
ΝΕΑ ΔΑΦΝΗ[2]
απογραφή πληθυσμός
1991 243
2001 220
2011 172
ΠΑΛΙΑ ΔΑΦΝΗ
απογραφή πληθυσμός
1920 254
1940 368
1960 0
  • Henry Fanshawe Tozer, "The Franks in the Peloponnese", J. Hell. Stud., 4 (1883), σελ. 216-219